De voor- en nadelen van samen trainen (#fitcouples #fitfriends #nopainnogain?)

Je ziet ze vaak voorbij komen op Instagram en Facebook: de fitcouples, oftewel stellen die samen trainen. Maar niet alleen stellen trainen samen, ook vrienden en vriendinnen zoeken elkaar op om samen te trainen. Ik train meestal alleen, maar vind het ook erg leuk om soms samen te trainen met mijn vriend of een vriendin. Hieronder alle voordelen van samen trainen op een rijtje.

  1. Motivatie
    We zijn allemaal mensen en soms is de motivatie gewoon even ver te zoeken. Maar ja, je hebt drie dagen geleden al afgesproken om met je beste maatje te gaan sporten en wilt hem ook niet teleurstellen, dus je gaat toch maar mee. Én dat zijn nou meestal de beste en lekkerste trainingen! Iemand anders is vaak in staat je over die drempel heen te tillen waar je zelf net niet over komt. Nu motiveert hij jou, de volgende keer motiveer jij hem.
  2. Veiligheid
    Safety first! 
    Het kan wel eens gebeuren dat je jezelf overschat en toch net 5 kilo te veel op de stang hebt gelegd. Stel je voor dat je daar achter komt tijdens het bankdrukken, dan is het fijn dat je trainingsbuddy je kan helpen (ofwel kan ‘spotten’) tijdens de oefening. Zo voorkom je dat je in een benauwde positie klem komt te zitten en je veiligheid in het geding is.
  3. Kennis en kwaliteit
    Helemaal fijn is het natuurlijk als jouw trainingsmaatje ook verstand heeft van fitness en sport en jullie kennis kunnen delen en elkaar kunnen inspireren. Iedereen heeft zijn eigen manier van trainen en de een legt net even ergens anders de nadruk op en gebruikt andere oefeningen dan de ander. Op die manier ben je nooit uitgeleerd en blijven je trainingen efficiënt en interessant.
  4. Quality time
    Je hebt het druk en dat gaat soms ten koste van je sociale contacten. Zo kan dat rondje wandelen met een vriendin, hardlopen met je partner of ijzers vreten in de gym met je buddy juist de tijd worden om samen te zijn en bij te kletsen. Het is een heerlijke en gezonde manier voor wat quality time.
  5. Plezier
    Waar uiteindelijk super belangrijk is: fun! Je deelt niet alleen tijd met elkaar, maar ook de vorderingen en progressie en dat geeft weer een boost voor je motivatie!

Natuurlijk is iedereen anders en vinden sommige mensen samen sporten helemaal niet fijn. Er zijn namelijk ook nadelen van samen sporten te benoemen, zoals:

  1. Niveau
    Niet iedereen traint op het zelfde niveau. De één traint al veel langer en kan zijn lichaam zwaarder belasten, de ander komt pas net kijken en kan helemaal nog niet zo veel gewicht aan en heeft meer baat bij meer herhalingen. Dat is op zich natuurlijk niet erg, want je kunt de gewichten steeds aanpassen, maar veel mensen willen ‘niet onder doen aan de ander’ en belasten hun lichaam daardoor meer dan het aankan wat leidt tot blessures. Dat willen we niet!
  2. Planning
    Samen trainen is leuk en je past je agenda dan ook graag aan. Je plant afspraken vooruit of hebt een vaste dag dat je samen gaat trainen. Ook al ben jij de hele dag vrij en kun je ook al ’s morgen of overdag gaan sporten, je wacht toch braaf tot 20.00 uur want dan zou je met je buddy gaan trainen. Om 19.30 krijg je een appje dat hij het niet haalt. Je hebt de hele dag al moeten wachten en nu is je zin echt weg om nog alleen te gaan. Zonde!
  3. Doorgeeffoutjes’
    Je traint samen met je buddy en jullie doen ook elkaars oefeningen. Je leert elkaar dus steeds oefeningen bij. Hartstikke leuk, maar hoe weet je eigenlijk of je partner de oefening wel goed uitvoert? Wanneer de basis niet goed is en je weet dit niet, gebeurt het al gauw dat dit bij meerdere oefeningen fout gaat en dat je dit ook doorgeeft aan je trainingsmaatje! Denk dus altijd logisch na, luister goed naar je lichaam en vraag de fitnessinstructeur of personal trainer in jouw club als je vragen hebt over bepaalde oefeningen!

Bananenbrood

Brood! Ik hou ervan en eet het ’t liefst de hele dag door. Echter eet ik zelden tarwebrood, maar juist heel veel speltbrood. Ik ben geen Paleo-aanhanger of anti-tarwehippie die zegt dat tarwe per se slecht is, maar zelf merk ik dat ik speltbrood beter kan verteren dan tarweproducten. Tarwe bevat veel giftige anti-nutriënten en moet daarom eerst bewerkt worden. Bij spelt en haver is dit niet het geval.

Als variatie op mijn speltbrood dat ik als tussendoortje eet, maak ik vaker bananenbrood op basis van spelt en havervlokken. Heerlijk en gezond!

Ingrediënten
– 3 rijpe bananen
– 3 eieren
– 1½ theelepel bakpoeder
– ½ theelepel kaneel
– snufje zout
– 50 gram dadels
– 100 gram speltmeel
– 50 gram fijngemaakte havermoutvlokken
– handje walnoten

Hoe maak je het?
Meng in een grote beslag kom de eieren, bakpoeder, kaneel, zout en het speltmeel. Maak met een keukenmachine de havermoutvlokken klein en doe deze bij het beslag in de beslagkom. Met de keukenmachine maak je ook de dadels, de helft van de walnoten en de bananen klein en dit voeg je allemaal toe aan het beslag. De andere helft van de walnoten kun je gebruiken als topping. Roer het beslag goed door elkaar maar er mogen best nog wat stukjes in zitten. Vet vervolgens een cakeblik in met olijfolie en doe het beslag in het cakeblik. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak het bananenbrood in 45-50 minuten gaar. Je kunt er met een satéprikker in prikken om te kijken of hij gaar is. Komt de prikker er droog uit, dan is het bananenbrood klaar!

Snij er plakjes van en genieten maar! Het brood is eigenlijk al lekker zonder iets erop, maar met een klein beetje boter of pindakaas erop, is het nog lekkerder!

20161205_104254

Bananenbrood met pindakaas en walnoten

 

Protein Pancakes

In het weekend geniet ik graag van een ander verantwoord ontbijtje dan havermoutpap. Soms maak ik havermoutcakejes (recept volgt later), maar afgelopen weekend waren de protein pancakes weer aan de beurt. Als je nog nooit protein pancakes hebt geproefd dan weet je wat je doen staat na het lezen van deze blog! Ze zijn namelijk verantwoord, voedzaam en je kunt er eindeloos mee variëren. Win-win-win!

Een heerlijke protein pancake met links pindakaas, kaneel en banaan en rechts Nutella!

Links: pindakaas, kaneel, banaan en rechts: Nutella.

Wat heb je nodig voor 2 protein pancakes?
– 50 gram havermout
– 4 eieren
– 1 schepje whey (ik gebruik bananensmaak, maar je kunt ook andere smaken gebruiken)
– 1 banaan
– Eventueel een beetje melk

Shake it, make it and bake it!
Doe de eieren, havermout, melk, en de whey in een grote beslagkom. Prak de helft van de banaan en voeg deze aan het mengsel toe. Goed roeren tot het een geheel beslag is. Verhit wat olijfolie in de pan en giet de helft van het beslag in de pan. De andere helft is voor de andere pannenkoek. Als allebei je pannenkoeken klaar zijn, kun je er een topping op doen. Ik doe zelf vaak pindakaas, kaneel en de andere helft van de banaan op mijn pannenkoek, maar soms, in het weekend, mag je je zelf ook wel eens verwennen met een lekkere Nutella-topping!

Geniet ervan!